Menu Logo
X kapat

Ukrayna'dan Alınacak Çok Ders Var

Güncel 2022-03-02 10:18:06

Lavrov, neden “Rusça’yı Ukrayna’dan silmek istiyorlar. Bu İngilizce’yi İrlanda’dan silmek gibi bir şey” dedi?
Türkiye olarak bundan çıkaracağımız dersler var mıdır?

Luhansk ve Donetsk, Ukrayna krizinin kalbi olan iki yer…
Bunların özelliği nedir?
Buralarda Rusça konuşanlar çoğunlukta.
Rusya, işgale bunu gerekçe gösterdi esas olarak.
Dil her şeydir.
Tabii bu Rusya’nın bilinçli yürüttüğü bir siyasetti. Türki Cumhuriyetler’de de böyle yerler var.
Bir örnek vermek gerekirse, bizim yardımcımız Özbek bir hanım. Savaş ilk patlak verdiğinde, biraz da provokasyon amaçlı “Rusları severler mi sizin memlekette?” diye sordum.
Az buçuk tahmin ediyordum alacağım yanıtı gerçi. Gene de fazlasıyla sahip çıkması ilginç geldi doğrusu.
“Tabii ki severiz, neden sevmeyelim? Bizim bütün komşularımız Rus. Annem, babam, ben hep Rus okullarında okuduk” dedi gururla.
Rusçası gayet iyi. Burada hastalandığı zaman doktora gitmek yerine arkadaşlarından bulduğu Rus ilaçlarını kullanıyor.
Hatta Covid19 geçirdiğinde dahi gene Rusya’dan gelen iğneleri yaptırttı kendine. O sayede iyileştiğini düşünüyor.
Bu iğne ve ilaçların içeriği sorulduğunda çok net cevaplar veremiyor ancak Rus üretimi olması yeterli onun için. Rus olan her şeye çok ciddi bir güven duyuyor. Buna karşın Türkiye’nin ya da Batı’nın üretimlerine daha kuşkulu yaklaşıyor.
Anlayacağınız Rus propaganda makinesi iyi çalışıyor bu insanlar üzerinde. Sanırım Çarlık Rusya’sının yüzyıllar süren zulmünden sonra bu bölgelere SSCB devrinde tanınan sınırlı özerklik ve yetenekli bireylerin sistem tarafından önünün açılması gibi uygulamalar etkili olmuş bu olumlu yargıda.
Ancak en önemli etken açık ve net Rusça eğitim almış olmaları.
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un neden, “Rusça’yı Ukrayna’dan silmek istiyorlar. Bu İngilizce’yi İrlanda’dan, Fransızcayı Belçika’dan silmek gibi bir şey” dediğini anladınız elbette. Lavrov’un tepkisi dilin toplumsal, siyasal ve iktisadi ilişkilerdeki hakimiyetini bilmesinden kaynaklı.
Yeri gelmişken vurgulamak isterim ki; bir dil öğrenmek, özellikle de o dilde eğitim almak fantezinin, hobinin çok ötesinde bir şey. Yani bizde pek çoklarının sandığının aksine.
Bu bilgiler ışığında, Hatay başta olmak üzere Arapçanın bir numaralı dil haline gelmeye başladığı illerimiz ile ilgili olarak acil önlem alınmalı.
Suriye bugün güçsüz ama yarın ne olacağı belli mi?
Birilerinin, yıllardır sürdürülen yanlış ve yıkıma yol açan dış politika yüzünden Türkiye’ye diyet ödetmek isteyeceğini öngörmek için kahin olmak gerekmiyor.

Nazire Kalkan Gürsel